Hem » Företagsnyheter » Svarta huven

År 2020 pratar vi smarta hus, appar i telefoner och luftkvalitétsgivare för behovsstyrning av ventilation. Märkligt att vi då fortfarande missar de mest elementära felen i våra fastigheter! Bilden visar ett uteluftintag till ventilationen för ett kontor (svarta huven). I många år kördes elvärmeslingor på ca 10 000 kWh/år i uteluftintaget för att tina bort snö som eventuellt skulle kunna driva in. Dessutom extremt onödigt att just de här var i drift mitt i sommaren pga. ett styr- och reglerfel. Till saken hör även att verksamheten efterfrågade kyla till kontoren. Inte så underligt när tilluften förvärmdes året om!

Åtgärden blev att helt frånkoppla elslingorna och installera den svarta huven som förhindrar att snö kan komma in. En solskenshistoria så här mitt i vintern.

Alla fastigheter har mer eller mindre fel som inte upptäcks under vanlig service. Det betyder att arbetet med energieffektivisering måste lyftas högre på dagordningen.

Fler inlägg som kanske intresserar dig

I veckan hittade vi ett ventilationsaggregat i Skellefteå där filterbyte var på tiden! Oj, vad man mår dåligt över vad hyresgäster ibland utsätts för. Ventilation är viktigt eftersom vi tillbringar kanske 90 % av vår tid inomhus och våra lungor utsätts för luften i...

läs mer

Festen i folkparken

Hörde ni om festen på anrika Folkparken igår?! 🥳. Vi tittar nu på loggningen i styrningen till ventilationen och kan se att det nästan dansades på borden!hundratals personer var som mest aktiva kl 22:00 och de stora fläktarna körde på allt vad som gick. Proffsigt av...

läs mer

Kommer ni ihåg att byta luftfilter? Med rena filter får man ut lite mer flöden om man vill, dvs. mer svalka nu när solen börjar värma. Man kan även tänka till kring filterklasser, att de t.ex. filtrerar mer eller mindre pollen, påverkar energianvändningen samt ibland...

läs mer