Vinterkompensering

Publicerat 18 december, 2019

Hem » Företagsnyheter » Vinterkompensering

I de flesta av våra byggnader ökar ventilationen vintertid utan att det egentligen behövs, trots att fläktarna körs med konstant drift! Det innebär onödig köpt värmeenergi och effekt, oavsett om det är självdrag eller ett ventilationssystem. Orsaken är helt enkelt att varm luft stiger, jämfört med kall uteluft och därför ökar självdraget eller den ofrivilliga ventilationen ju kallare det blir. Vi har tidigare programmerat denna korrigering i olika system, vilket är väldigt lönsamt, minskar buller och gör det mindre torrt inne på vintern. Nu har vi även en smidig lösning för byggnader med enbart frånluftsfläktar (från villor till hyreshus), där vi med en liten styrning minskar luftmängderna automatiskt under vintern, som kompensation.

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Johan planerar sin energianvändning

För 10 år sedan kom lagen om att ”köpa el per timme”. Sedan dess har jag använt den både privat och inom arbetet. Jag minns att energibolaget ringde upp mig och undrade om jag verkligen ville ha en timmätare (som jag med lagen kunde kräva). Syftet var alltså att...

läs mer

Byta filter, behövs det verkligen?

Luftfilter inom ventilation är närmast en egen vetenskap. Det enkla är påsarnas antal och filtreringsgrad. Utöver det finns frågor kring tryckfallsdiagram, materialegenskaper och turbulens från påsarna nära värmeväxlaren. Många av oss tillbringar 95% av tiden i luft...

läs mer