Hem » Företagsnyheter » Myten om ”termostaterna på max när man har värmepump”

Myten: ”Ställ alla termostater på max när du har vattenvärmepump”. Det stämmer under injusteringsperioden när ni gradvis sänker värmekurvan och förinställer ventiler, men sedan bör termostaterna maxbegränsas (via t.ex. liten mejsel) just ovanför önskad ”rumstemperatur”, t.ex. 23 °C. I de flesta fall maxbegränsas aldrig någonsin termostaterna på radiatorerna, vilket innebär att de inte har någon som helst funktion när de t.ex. vrids på läge 5 eller 9 (beroende på fabrikat). T.ex. motsvarar läge 9 cirka 25 °C, dvs. en rumstemperatur som aldrig kommer att uppnås! Maxbegränsning gör även att det faktiskt blir något svalare inomhus sommartid, eftersom inte lika mycket värme läcker ut i huset på natten. Funktionen på termostaterna är att känna värme från solinstrålning, personer, matlagning, eldning och vädersvängningar så att radiatorerna stänger av sig om det är tillräckligt varmt. Trapphus kan man alltså spärra på t.ex. 16 °C. Vrid där du sitter och fundera över skalan på din termostat. Den kan översättas till en rumstemperatur som tyvärr i många fall är över 23 °C. Låter som att det är dags att energi- och effekteffektivisera våra byggnader?

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Skellefteå Kraft Arena

Sedan 2018 har vi i omgångar jobbat med energieffektivisering av Skellefteå Kraft Arena, och byggnader till spelare. Våra ögon söker ständigt förbättringar av energiprestanda - ganska likt elitidrottare. Vi önskar SAIK lycka till säsongen 2023/24!  Nyheter

läs mer