Hem » Företagsnyheter » Ström-, effekt- eller belastningsvakt. Kärt barn har många namn!

Det gemensamma är att det är ett sätt att öka komforten eller minska kostnaderna för effektspikar, samt faktiskt även bidrar till klimatnytta. Från villor till industri. Principen är en styrning som mäter belastningen vid elmätaren och automatiskt styr ned el-värme eller varmvattenberedning korta stunder när t.ex. ugn och motorvärmare startar samtidigt. Det kan alltså sägas vara en förbättring av komfort eftersom man t.ex. kan sätta in fler belastningar samtidigt, som t.ex. 2 bilar och bastu och därmed minska risken för säkringsbrott. Det bästa av allt är att det finns tiotusentals värmepumpar i Sverige som har en färdig styrning, alltså en strömvakt, som märkligt nog ännu inte kopplats in!! Det är t.ex. tillverkare som Nibe, Thermia, CTC med flera som har en inbyggd funktion för detta och många gånger skickat med strömkännare till el-mätaren. Vi har erfarenhet av strömvakter som är över 15 år gamla och lönsamheten förbättras faktiskt med åren. Återbetalningstiden med att ansluta strömvakt i en befintlig värmepump är endast ca 2 år (vid nedsäkring ett steg, t.ex. från 20 till 16 A huvudsäkring). På 5 år är besparingen ca 10 000 kr!

Fler inlägg som kanske intresserar dig

I veckan hittade vi ett ventilationsaggregat i Skellefteå där filterbyte var på tiden! Oj, vad man mår dåligt över vad hyresgäster ibland utsätts för. Ventilation är viktigt eftersom vi tillbringar kanske 90 % av vår tid inomhus och våra lungor utsätts för luften i...

läs mer

Festen i folkparken

Hörde ni om festen på anrika Folkparken igår?! 🥳. Vi tittar nu på loggningen i styrningen till ventilationen och kan se att det nästan dansades på borden!hundratals personer var som mest aktiva kl 22:00 och de stora fläktarna körde på allt vad som gick. Proffsigt av...

läs mer

Kommer ni ihåg att byta luftfilter? Med rena filter får man ut lite mer flöden om man vill, dvs. mer svalka nu när solen börjar värma. Man kan även tänka till kring filterklasser, att de t.ex. filtrerar mer eller mindre pollen, påverkar energianvändningen samt ibland...

läs mer