Täthetsprovningarna av Sara kulturhus!

Publicerat 16 september, 2021

Hem » Företagsnyheter » Täthetsprovningarna av Sara kulturhus!

Vi tackar Hent och Skellefteå Kommun för möjligheten att få utföra de avancerade täthetsprovningarna av Sara kulturhus!

En täthetsprovning är en kontroll att hela byggnaden är tät, dvs. att luft utifrån inte läcker in. Principen för en provning är då att trycksätta byggnaden samt mäta hur mycket luft som passerar genom väggar, tak och fönster.

I Saras fall handlade det om att mäta läckage på den totala ytan på över 25000 kvadratmeter samt även på utvalda lokaler. En svårighet vid provningen av hela byggnaden var att hantera höjden på 70 meter som innebär termik och en tryckskillnad som måste korrigeras. Provningen gjordes därför med högre tryck än normalt, samt kördes en sen kväll för att säkerställa att alla ytterdörrar kunde vara stängda. Den stora luftmängden skapades med vår utrustning och samkörning med befintliga ventilationsfläktar. Provningarna har bidraget till ett tätare kulturhus som ger energibesparing under hela livslängden!

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Alvargalan 2023

I fredags var det äntligen dags för Alvargalan. Tillsammans med Lövångergården och Green Flight Academy var vi nominerade till årets hållbara företag. Vi anlände nervösa och uppspelta till en supertrevlig middag med fantastiskt sällskap av bland annat Boliden Mineral...

läs mer

Instrument för mätningar i byggnader

Instrument för mätning i byggnader Här syns ett axplock av de instrument som används vid mätningar i byggnader. Vem blir inte glad av att sätta snurr på en slungpsykrometer? #Leosol #företaginorrland #Skellefteå #Piteå #byggnadsmätningar #slungpsykrometer #energi...

läs mer