Händer det att ni inte byter luftfilter i tid?

Publicerat 3 december, 2021

Hem » Företagsnyheter » Händer det att ni inte byter luftfilter i tid?

Händer det att ni inte byter luftfilter i tid? I så fall utsätter ni er byggnad för högre fuktbelastning än normalt. Det kunde vi notera när vi mätte luftmängder i en villa utanför Skellefteå. Protokollet från nybygget visar ett injusterat systemet med 47 liter per sekund i tilluft och lika mycket frånluft. Vid mätning i veckan var frånluften endast 37 liter men tilluften fortfarande hög (ca 45 liter), vilket alltså plötsligt blivit ett övertryck i byggnaden.

Orsaken visade sig på fotona nedan, att frånluftsfilter oftast sätter igen snabbare. Insekter utifrån kan se läskiga ut, men de bromsar alltså inte luftflödet särskilt mycket. Övertryck är över tid en stor fara för fukt i isoleringen, att fukt inifrån kondenserar i väggarna och ger på sikt mögel. Ett tips är förstås filterbyte i tid, men att alltid injustera byggnader med ett svagt undertryck. Notera även att det i det här fallet är sk. planfilter som måste bytas oftare!

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Alvargalan 2023

I fredags var det äntligen dags för Alvargalan. Tillsammans med Lövångergården och Green Flight Academy var vi nominerade till årets hållbara företag. Vi anlände nervösa och uppspelta till en supertrevlig middag med fantastiskt sällskap av bland annat Boliden Mineral...

läs mer

Instrument för mätningar i byggnader

Instrument för mätning i byggnader Här syns ett axplock av de instrument som används vid mätningar i byggnader. Vem blir inte glad av att sätta snurr på en slungpsykrometer? #Leosol #företaginorrland #Skellefteå #Piteå #byggnadsmätningar #slungpsykrometer #energi...

läs mer