Hem » Företagsnyheter » Energieffektivisering vid sågverk fångade mitt intresse redan 1995 under ett besök vid Rolfs Såg i Kalix.

Enorma värmesystem, 127°C hetvatten och effekter på uppemot två megawatt via en enda styrventil för en virkestork, (ungefär som en tork på filmen). Föreställ dig ljudet och knäppningarna i rören när effekten ökas från noll till 2500 hästkrafter under 2 minuter medan hetvatten passerar i ventiler & värmerör på cirka en decimeter i grovlek. En del av den tillförda värmeeffekten som utvecklas kan man ana via värmekamera i ångan ovanför torken här i Norrköping, och då har vi inte ens berört elenergi till torkar…

På filmen visar jag en nyare vandringstork med värmeåtervinning. Tyvärr har de flesta kammartorkar i Sverige dålig lönsamhet när det kommer till värmeåtervinning. Nu, efter 27 år och ett tiotal besök vid olika sågverk, upplever jag att det tagits enorma steg framåt gällande kvalité i torkning, kapacitet, optimering virke, datoriserad styrning och energianvändning för torkar. Det vi ser är kanske resultatet av samverkan mellan träforskning, tillverkare, sågverk mfl.

I vår roll som energikartläggare tittar jag på hela kedjan, för värme, ånga, el och vatten, funderar på vart energin tar vägen och vad som kan förbättras. Det kan utmynna i olika tekniska lösningar, men även förslag till förändrad kultur; hur man ser på energiförbrukning. Den nyanställde torkskötaren skall snabbt få veta och förstå vilken ofantlig ”värmeeffekt” som hanteras.

#energieffektivisering#Sågverk#värmesystem#värmeeffekt#värmeåtervinning#energikartläggning#energi#skellefteå#piteå#norrland#leosol#leosolenergiab

Fler inlägg som kanske intresserar dig

I veckan hittade vi ett ventilationsaggregat i Skellefteå där filterbyte var på tiden! Oj, vad man mår dåligt över vad hyresgäster ibland utsätts för. Ventilation är viktigt eftersom vi tillbringar kanske 90 % av vår tid inomhus och våra lungor utsätts för luften i...

läs mer

Festen i folkparken

Hörde ni om festen på anrika Folkparken igår?! 🥳. Vi tittar nu på loggningen i styrningen till ventilationen och kan se att det nästan dansades på borden!hundratals personer var som mest aktiva kl 22:00 och de stora fläktarna körde på allt vad som gick. Proffsigt av...

läs mer

Kommer ni ihåg att byta luftfilter? Med rena filter får man ut lite mer flöden om man vill, dvs. mer svalka nu när solen börjar värma. Man kan även tänka till kring filterklasser, att de t.ex. filtrerar mer eller mindre pollen, påverkar energianvändningen samt ibland...

läs mer