Hem » Företagsnyheter » Vi ska naturligtvis prata om lumen, lux och watt när vi byter belysning.

Glöm inte belysningsplanering, rätt armatur på rätt plats, och kanske justering av armaturernas placering. Dela upp din arbetsplats i olika zoner och hur länge ni arbetar i de olika områdena så blir det uppenbart att belysning handlar väldigt lite om fabrikat och modell, utan mer om behovet för verksamheten, upplevelsen och ögonen.

Sedan byggåret kanske de murriga väggarna har målats, svarven flyttats och man jobbar normalt inte längre på lördagar. Lyser det dubbelt mer än behovet, t.ex. i en vitmålad korridor, kan man kanske ta bort någon armatur eller välja en annan spridningsbild.

Glöm sedan inte att en viss del av spillvärmen från belysningen faktiskt kommer till godo värmeåtervinningen, undvik att överdriva besparingen (det finns faktiskt byggnader som värms med ineffektiv takvärme). Här ett foto från vår energikartläggning i Boliden som alldeles strax presenteras för kunden.

#belysning#belysningsplanering#belysningsbehov#spillvärme#energikartläggning#energibesparing #leosolenergi#leosol#energi#företaginorrland#norrland#skellefteå#piteå 

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Återvinning av spillvärme

I pågående energiomställning jobbar vi även återvinning av spillvärme, alltså att tillvarata energi som nu inte kommer till nytta. Här är det Extena i Norsjö som tyvärr måste spilla energi via sina kyltorn eftersom man behöver kyla i processen. Leosols examensarbetare...

läs mer

Ventilation och värme

Värme- och ventilation är endast medel för att få det bra inomhus! Här monterar vår Markus en kombinerad temperatur- och luftkvalitétsgivare som korrigerar både värme- och ventilation med en och samma givare. Det gör det ”bättre” inomhus med enkla medel. Samtidigt får...

läs mer

Den kluvna väggen i Boliden

Den kluvna väggen!Historien kring våra byggnader är betydelsefull för att förstå byggnaders energiprestanda. På utsidan skiljer inte mycket. Annat är det när vi ser på konstruktionen med t.ex. värmekamera. I det här fallet är det en industribyggnad i Boliden (Boliden...

läs mer