Vi ska naturligtvis prata om lumen, lux och watt när vi byter belysning.

Publicerat 27 november, 2022

Hem » Företagsnyheter » Vi ska naturligtvis prata om lumen, lux och watt när vi byter belysning.

Glöm inte belysningsplanering, rätt armatur på rätt plats, och kanske justering av armaturernas placering. Dela upp din arbetsplats i olika zoner och hur länge ni arbetar i de olika områdena så blir det uppenbart att belysning handlar väldigt lite om fabrikat och modell, utan mer om behovet för verksamheten, upplevelsen och ögonen.

Sedan byggåret kanske de murriga väggarna har målats, svarven flyttats och man jobbar normalt inte längre på lördagar. Lyser det dubbelt mer än behovet, t.ex. i en vitmålad korridor, kan man kanske ta bort någon armatur eller välja en annan spridningsbild.

Glöm sedan inte att en viss del av spillvärmen från belysningen faktiskt kommer till godo värmeåtervinningen, undvik att överdriva besparingen (det finns faktiskt byggnader som värms med ineffektiv takvärme). Här ett foto från vår energikartläggning i Boliden som alldeles strax presenteras för kunden.

#belysning#belysningsplanering#belysningsbehov#spillvärme#energikartläggning#energibesparing #leosolenergi#leosol#energi#företaginorrland#norrland#skellefteå#piteå 

Fler inlägg som kanske intresserar dig

Johan planerar sin energianvändning

För 10 år sedan kom lagen om att ”köpa el per timme”. Sedan dess har jag använt den både privat och inom arbetet. Jag minns att energibolaget ringde upp mig och undrade om jag verkligen ville ha en timmätare (som jag med lagen kunde kräva). Syftet var alltså att...

läs mer

Byta filter, behövs det verkligen?

Luftfilter inom ventilation är närmast en egen vetenskap. Det enkla är påsarnas antal och filtreringsgrad. Utöver det finns frågor kring tryckfallsdiagram, materialegenskaper och turbulens från påsarna nära värmeväxlaren. Många av oss tillbringar 95% av tiden i luft...

läs mer