Hem » Företagsnyheter » Vi ska naturligtvis prata om lumen, lux och watt när vi byter belysning.

Glöm inte belysningsplanering, rätt armatur på rätt plats, och kanske justering av armaturernas placering. Dela upp din arbetsplats i olika zoner och hur länge ni arbetar i de olika områdena så blir det uppenbart att belysning handlar väldigt lite om fabrikat och modell, utan mer om behovet för verksamheten, upplevelsen och ögonen.

Sedan byggåret kanske de murriga väggarna har målats, svarven flyttats och man jobbar normalt inte längre på lördagar. Lyser det dubbelt mer än behovet, t.ex. i en vitmålad korridor, kan man kanske ta bort någon armatur eller välja en annan spridningsbild.

Glöm sedan inte att en viss del av spillvärmen från belysningen faktiskt kommer till godo värmeåtervinningen, undvik att överdriva besparingen (det finns faktiskt byggnader som värms med ineffektiv takvärme). Här ett foto från vår energikartläggning i Boliden som alldeles strax presenteras för kunden.

#belysning#belysningsplanering#belysningsbehov#spillvärme#energikartläggning#energibesparing #leosolenergi#leosol#energi#företaginorrland#norrland#skellefteå#piteå 

Fler inlägg som kanske intresserar dig

I veckan hittade vi ett ventilationsaggregat i Skellefteå där filterbyte var på tiden! Oj, vad man mår dåligt över vad hyresgäster ibland utsätts för. Ventilation är viktigt eftersom vi tillbringar kanske 90 % av vår tid inomhus och våra lungor utsätts för luften i...

läs mer

Festen i folkparken

Hörde ni om festen på anrika Folkparken igår?! 🥳. Vi tittar nu på loggningen i styrningen till ventilationen och kan se att det nästan dansades på borden!hundratals personer var som mest aktiva kl 22:00 och de stora fläktarna körde på allt vad som gick. Proffsigt av...

läs mer

Kommer ni ihåg att byta luftfilter? Med rena filter får man ut lite mer flöden om man vill, dvs. mer svalka nu när solen börjar värma. Man kan även tänka till kring filterklasser, att de t.ex. filtrerar mer eller mindre pollen, påverkar energianvändningen samt ibland...

läs mer